Bölüm
Son yıllarda müzelerimizde ziyaretçi ve koleksiyonlarının gelişmesi sonucunda profesyonel düzeyde müze çalışanlarının planlanması gereği gündeme gelmiştir. Günümüzde müzelerin çeşitlerinin hızla artması, özel müzelerin kurumlar arası rekabet ortamını yaratması müzecilik eğitimine olan talebi artırmıştır.
Müzecilik Bölümünün açılma amacı; Türkiye’nin ve dünyanın arkeolojik varlıklarını, kültürel miras ve sanat birikimini tanıyıp, değerlendirerek gelecek kuşaklara sağlıklı biçimde aktarılabilecek bilgi ve beceriyle donatılmış, çeşitli yapıdaki müzelerde görev alabilecek müze uzmanlarını yetiştirmek amacı ile kurulmuştur.
Müzecilik bölümünden mezun olanlar tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarında yüksek lisans yapma şansına sahip olması amaçlanmıştır.
Prof. Dr. Fethiye ERBAY
Müze yönetim çalışmalarında karşılaşılacak problemleri çözme, müzeler arası profesyonel çalışmaları ilişki kurma, disiplinler arası uygulamaya açık, deneyselliği yaratıcılığı arttırıcı çalışmalar yürütülmektedir.
Bölüm Başkanı / Bilim Dalı Başkanının Mesajı: Ülkemiz kültürel mirasının değerlendirilmesi, korunması, müzelerde sergilenmesi çalışmalarının artması sonucunda profesyonel düzeyde müze çalışmalarının planlanmasına gerek duyulmuştur. Günümüzde müzelerin giderek artması, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Belediyeler, Vakıflar, Üniversiteler ve özel müzelerin hergün sayıca artması, kurumlar arası rekabet ortamını yaratması müzecilik eğitimine olan talebi arttırmıştır.
Kültür başkenti olan ülkemizde, müze çalışmalarını bilimsel boyutta başarıyla yürütebilecek, kültürel ve eğitsel etkinliklerin gelişimini yönlendirecek, müze uzmanlarının yetiştirilmesine ihtiyaç vardır.
Türkiye’de müzeciliğin bilimsel bir disiplin olarak kabul edilmesini sağlayarak; müzecilik alanında mesleki yeterlilik kazandırmak amacıyla bu bölüm kurulmuştur. Türkiye’de ilk olarak müzeler ve kültür sektörü için ulusal ve uluslar arası alanda mesleki ihtiyaçlara cevap verecek düzeyde, gençlerimize yeni ve ilk olarak müze uzmanlığı mesleği açacak bir eğitim programı sunmak amacımızdır. Bu eğitim öğretim çerçevesinde; Türkiye’de müzeciliğin gelişimi için sergileme, eğitim, halkla ilişkiler-iletişim, yönetim, mevzuat, belgeleme, koleksiyon geliştirme alanlarında gerekli iş gücünü oluşturacak uzmanlaşmış personelin yetiştirilmesini amaçlamaktadır. Korunması gerekli kültürel, sanatsal ve bilimsel değerlerin bilinçli kullanımını sağlayarak, akademik çalışmaları yaparak, gelecek kuşaklara aktarmak ve çağdaş müzecilik anlayışını geliştirmek başlıca amacımızdır.